Skip to main content

САЈМУ ХОРТИКУЛТУРЕ У БЕОГРАДУ 2017.

plakat sajam

УДРУЖЕЊЕ ЗА ПЕЈЗАЖНУ ХОРТИКУЛТУРУ СРБИЈЕ НА САЈМУ ХОРТИКУЛТУРЕ У БЕОГРАДУ, 06-09.04.2017. ГОДИНЕ

Београдски Сајам је традиционално у оквиру Сајма хортикулутуре „Beoplantfair“, изложбе „Дарови природе“ и изложбе пратеће механизације и опреме „Motoplantexpo“који је одржан од 6 – 9. априла 2017. године, пружио могућност да се представе произвођачи украсних биљака, добављачи садног материјала украсних биљака, машина, опреме, супстрата, средстава за заштиту биља, удрижења грађана, научне и образовне установе. То је била прилика да се студијски програми Шумарског факултета Универзитета у Београду представе широј јавности. На заједничком изложбеном простору Удружење за пејзажну хортикултуру Србије и Шумарски факултет су представљени студентским радовима, постерима са едукативним садржајима, најновијим резултатима издавачке делатности Шумарског факултета о Зборницима радова Семинара УПХС.
У сарадњи са Шумарским факултетом Универзитета у Београду, Београдски сајам је организовао
Округли сто: „Доприност шумовитости србије кроз пројекат „Jедно дрво за једног ратника“ –актуелно стање, ресоцијализација, инклузија и заштита пошумљених подручја“ .
Главна активност на пројекту „Једно дрво за једног ратника“ је садња шумских садница за сваку српску жртву у Првом светском рату. Предвиђено је да се у току пет година посади милион и триста хиљада садница. Стратешки партнери на пројекту – Јавно предузеће за газдовање шумама „Србијашуме“ и Шумарски факултет Универзитета у Београду врше одабир локација за пошумљавање дајући предност локалитетима везаним за Први светски рат. Радну снагу у пошумљавању обезбеђује Министарство правде Републике Србије, Управа за извршење кривичних санкција кроз ангажовање лица лишених слободе. Обезбеђена је медијска подршка и промовише се друштвено одговорно понашање. Округли сто је пружио увид у досадашњу реализацију пројекта и значај нових засада у контексту стратегије пошумљавања. Посебно је наглашена друштвена одговорност, инклузија, реинтеграција и ресоцијализација особа на извршењу кривичних санкција.
Учесници Округлог стола су били: др Стевовић Милан (Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде), др Предраг Алексић, Гордана Јанчић, Звонимир Баковић, руководилац пројекта (Ј.П. „Србијашуме), проф. др Ратко Ристић, Универзитет у Београду – Шумарски факултет, проф. др Вера Рајовић, Универзитет у Београду – Филозофски факултет, Ивона Пантелић, координатор пројекта. Уводно предавање је одржала проф. др Милка Главендекић. Студенти Одсека за пејзажну архитектуру и хортикултуру су присуствовали и учествовали у дискусији на Округлом столу. Било је речи, поред осталог о значају обележавања значајних догађаја из историје нашег народа и спровођења стратегије повећања шумовитости Србије кроз инклузију, реинтеграцију и ресоцијализацију лица лишених слободе. Наглашен је значај стандардизованог шумског репродуктивног материјала, који су у изради, као и Стандарда за садни материјал украсних биљака.
Расадник Арбор (Аrbor) је колективни члан УПХС и на сајму је господин Klaus Van Dyck одржао два предавања о брестовима у озелењавању урбаних простора и о цветно декоративним дрвенастим врстама. Предавање је било веома добро конципирано и поткрепљено илустративном фото-документацијом. Приказане су могућности примене отпорних култивара бреста и богат асортиман цветно декоративних врста дрвећа из асортимама расадника Арбор. Предавању супристуствовали стручњаци, међу којима су били и чланови УПХС.
Удружење пејзажних архитеката Србије (УПА) је организовало заједно са Инжењерском комором Србије трибину: „Предност стандардизације садног материјала у пејзажној архитектури“, у којој су учествовали: др Драгана Скочајић, доцент, Шумарски факултет Универзитета у Београду; Мsc Мирјана Милић, дипл.инж.пејз.арх., Диреција за грађевинско земљиште и изградњу Београда; Сања Крстић, дипл.инж.пејз.арх. ЈКП „Зеленило Београд“; Милан Топаловић, дипл.инж., Расадник Топаловић, Липолист. Модератор је био Душан Тодоровић, д.и.п.а. Трибина је била добро посећена и чини се да је остварен циљ да се промовише примена стандарда у пројектовању, надзору и другим делатностима пејзажних архитеката. Добро су представљене предности стандардизованог садног материјала украсних биљака и у дискусији поткрепљене примерима из праксе.

[widgetkit id=61]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *